Uit de oude doos


21-6-2018

Een prachtig plaatje uit mijn schooltijd, ik denk ongeveer 1947.


16-2-2018

Een prachtig plaatje van het dempen van het Dwarsgat in 1954 in Elim (nu Dorpsstraat)28-11-2017

De snikke vaart door het zuideropgaande.28-1-2017
Foto  63/64
Deze foto is genomen voor het huis van de familie Doldersum aan het zuideropgaande met oa mijn vrouw Arendje en mijn dochter Meta.Begin jaren "60
Dit was al voor ons trouwen in die tijd had je één week vakantie in het jaar en uitgaan deed je op de fiets zoals hier een dag naar het pretpark Hellendoorn bootje varen.In dit oude gebouw aan de Alteveerstraat is in 1925 de blikfabriek Drenthina begonnen op de foto de voormannen van het eerste uur. Mijn schoonvader Fake Doldersum (bovenste rij 4e van links) is hier in 1928 in dienst getreden en heeft 46 jaar voor de blikfabriek gewerkt27-5-2015

Oude foto's van het Zuideropgaande blijven mij altijd boeien zoals deze van de woning van Fake Doldersum uit onze verkeringstijd.


of deze: het draaivonder bij de molen van Eshuis.


of deze: Sake Vaartjes Freek Kikkert Henk Fieten en Eppe Doldersum.


of deze:

31-3-2015
Nog een keer Zuideropgaande
En toen was het afgelopen met varen en schaatsen op het Zuideropgaande, omstreeks 1958 is het gedempt. Deze foto met de pullenbok is genomen vanaf de brug bij Café Fieten en de andere bij ons voor het huis op het draaivonder.12-1-2015
Zuideropgaande vroeger
Dit is het Zuideropgaande gezien vanaf de brug bij het Jan Wintersdijkje je kijkt in zuidelijke richting.


De onderste foto is ter hoogte van de Langewijk aan het Zuideropgaande de bok die er vaart is van Arend Fernhoud met Jan Bunnink.5-7-2014
Toen was ik soldaat.
Deze foto is gemaakt in 1954 toen was er nog een dienstplicht eingelijk jammer dat het afgeschaft is want een beetje dicipline kan voor onze jeugd geen kwaad, dus dit plaatje is 60 jaar oud en het mooie is natuurlijk dat ik er zelf nog op sta.


 

24-2-2014

Het olde Zuuderopgaonde.
Nog zo'n mooie foto van het Zuuderopgaonde veur het huus van de familie Doldersum mit Gré en heur jongste dochter Fakelientje en Arendje mit heur geweldige herdershond. (Arendje is dus noeu Mevrouw Kikkert hé.) en an de aandere kaante van het water de boerderije van Luuks Hummel.

 

27-1-2014
En toen was het winter.
Dit is een plaatie zo as wij ze teengwoordeg niet meer ziet, vrogger toen de wieken aoveral nog lus waarn en ast dan flink vreurn hadde dan worn er aoveral op de wieken iesbaann emaakt zoas an het zuuderopgaonde veur de openbare schoele en waor dan de mooiste iesbane was doortruk het meeste jonge volk naor toe, dit is een plaatie uut 1949 en die as hier op de veurgrond zo mooi an het zwiern is dat is Eppe van Piet Duunkarken.

20-1-2014
Op de Jeulnwieke.
Mar op de Jeulnwieke was het ok verschrikkelijk mooi en toen waarn er ok wel goeie fototoestellen want dit is toch best een heel mooi plaatie, dit is bij Opa Stoffer Snippe veur de boete en dit bint vanof links Jan Snippe van Oome Willem mien breur Jan Kikkert en mien Oome Hendrik Snippe die was toen nog nie utrouwd die woonde nog bij Opa thuus en dit was omstreeks 1946/47.

 

19-1-2014
Op 't vonder
Wat was vrogger het woon n an het zuuderopgaande toch mooi hé. Geen mobielties en gien computers en een gewone tillefoon hadde wij ok niet en van een televisie hadde wij ok nog nooit heurt, nee gewoon lekker mit 't hontie op 't dreivonder zitten en gewoon wachten tut as er ies iene uut de buurte langes kwaamp die wat nijs hadde te verteln, ik deenke dat dit in 1954 was dat is dan ok al weer 60 jaor eleden.

9-10-2013
Engbert Hagendoorn.
Hier woonde vroeger Engbert Hagendoorn hij had een boerderij een bakkerij en ook nog een café. Nog heel lang heeft het oude interieur zoals de oven er nog in gestaan en toen is het verkocht aan iemand die duidelijk niks met Hollandscheveld had en die heeft dan ook alles wat er van vroeger nog in zat vernield hij heeft er zelfs van die oerlelijke kunststof kozijnen in gezet. Hier zie je dat de dochter van meester Bos gaat trouwen en lopend over de brugjes naar het Jan Wintersdijkje gaat waar vermoedelijk de auto's staan.


2-10-2013
Oude boerderij
In het begin van de jaren '60 stond deze oude boerderij aan de westkant van het Zuideropgaande voor op de Jeulenwijk en er woonde in die tijd Eibert Lip. Wij woonden toen halfweg de Jeulenwijk en tussen ons en Harm Schraa lag een paar bunder grond van Eibert Lip zij kwamen dan ook regelmatig met een punter naar het land om het te bewerken.

 

19-7-2013
Mijn Opa.
Dit is mijn Opa Kikkert beter bekend als het turfkikkertie dit is tijdens een verjaardag bij ons thuis en dit is denk ik in de beginjaren '60 hier zal dan Opa ruim 80 jaar zijn maar hij kan nog goed zijn woordje doen mijn vader luisterd dan ook gelaten toe.


4-7-2013
Ouderlijke woning.
Dit is de ouderlijke woning aan het Zuideropgaande 60 van Arendje Doldersum die hier gewoond heeft tot 10 Mei 1961 toen ze trouwde met Stoffer Kikkert en gingen wonen aan de Carstensdijk 15. In 1974 is de woning verkocht aan de gebroeders Kleine van het Jan Wintersdijkje en Fake Doldersum is met zijn gezin verhuisd naar de Kerkenkavel in Hollandscheveld.

 

25-6-2013
Dit mooie plaatje komt van het Zuideropgaande en als ik de bomen bekijk dan denk ik dat deze foto gemaakt is aan het eind van de jaren '60. Links op de voorgrond gedeeltelijk zichtbaar is het huis van Hendrik Veuger met Gerda en rechts is het huis waar toen Hendrik Schonewille met Hennie woonden, want ik denk dat het onderste gedeelte van de molen er ook niet meer stond.

16-5-2013
Vroeger
Vroeger is voor veel mensen lang geleden maar als je dan de oude foto's weer bekijkt kun je het je weer als de dag van gisteren herinneren. het was in het begin van de jaren '50 en we woonden nog niet zo lang aan het zuideropgaande twee huizen verderop was de winkel van Klaas Mol een Sparwinkel waar de hele buurt de boodschappen deed maar de grootste omzet haalden ze uit het bezorgen van de boodschappen, meestal was Klaas zelf op stap om boodschappenboekjes op te halen dat ging dan op de fiets wijk op wijk af tot bijna Nieuwlande.Ik werkte dan als knegt bij Klaas Mol  en moest de andere dag de boodscappen rondbrengen en dat gebeurde dan met een punter, in de punte stonden grote kisten met een waterdicht deksel waar alle boodschappen in stonden, als dan zo rond 10 uur alle boodschappen ingeladen waren vaarden we het zuideropgaande af richting Nieuw Moscou tot aan de Barswijk en vandaar begonnen we met bezorgen richting Elim, waar nu ongeveer de Dorpsstraat is kon je door dwarswijkjes naar de Jeulenwijk dan ging je nog richting Nieuwlande tot Chris Mol en dan keerde je om de Jeulenwijk naar voren te gaan en bijna aan het Zuideropgaande aan Jeulenwijk nr 2 was dan je laatste klant dat was Gerrit Kikkert en vandaar vaarde je weer terug naar de winkel en dan was de dag om en liep het tegen zes uur in de avond en de volgende dag had je weer een andere route.

 

14-5-2013
Lang geleden.
Vandaag de 14e Mei was de trouwdag van mijn Opa en Opoe Kikkert in 1979 waren ze 75 jaar getrouwd en toen het ouds getrouwde echtpaar van Nederland maar dat is inmiddels ook al weer 34 jaar geleden, alles terugziende gaat de tijd wel heel erg hard.


22-1-2013
50 jaar later
Al fietsende langs de Carstensdijk passeerde ik dit huis op nr 15 op de onderstaande foto in 1963 woonde ik op Carstensdijk nr 15 foto hieronder in zwart wit zo zie je maar wat er in 50 jaar veranderd.


30-12-2012
Lang geleden
Ja dat is al weer echt lang geleden dat ik mijn rijbewijs haalde, vandaag is het dus precies 47 jaar ik heb er in de tussentijd dus al veel versleten. Ik herinner mij nog dat we in Augustus 1965 mijn schoonvader en ik ons aanmelden bij Vamor rijsschool Slomp in Hollandscheveld voor rijlessen we kregen één les per week en na drie maand mocht je aanvragen voor examen en op de één na laatste dag van het jaar mocht ik afrijden met het resultaat dat ik geslaagd was voor mijn rijexamen en toen natuurlijk sparen voor een auto.

8-12-2012.
Nostalgie.
Veel inwoners van Elim herinneren het zich misschien noch wel vooral de 60+ maar 50 jaar geleden zag de omgeving van Elim er zo uit met de bok nog voor in de Bakkerswijk en het fietsbrugje in het fietspad van Elim naar het rechtuit. Als je met een beetje weemoed terugkijkt dan denk je! wat was Elim toen toch mooi. Het kleine huisje heeft plaats gemaakt voor de grote woning met vijver van de familie Fieten de onderste foto.

 

18-11-2012
Vrogger!
Wie van de hedendaagse bevolking kan zich onderstaande situatie nog herinneren terwijl er nog best mensen zijn die dit van nabij hebben meegemaakt. deze foto is genomen aan de jeulenwijk nr 12 en het is Albert v d weide met zijn zuster Grietje, ze woonden in de jaren '40 naast mijn Opa Stoffer Snippe. Het waren hele kleine mensen kleine Greetie zoals wij haar noemden was ongeveer 1 meter lang en haar broer Albert was iets langer.

 

25-8-2012
De kei van Elim?
Het was in Juni 1925 dat er bij graafwerkzaamheden in de tuin van Jan Dekker aan de Brandlichtswijk-Dwarsgat nu Dorpsstraat een hele dikke kei werd gevonden met een gewicht van 16000 kg, deze kei is met de schop en met mankracht uitgegraven en op een eenvoudige manier per bok vervoerd naar Hoogeveen, de kei is onthuld op 24 Juni 1925 staat al jaren op de hoek Hoofdstraat-Brinkstraat-Willemskade onder de naam De Hoogeveense Kei maar eingelijk is het de Elimse Kei en vroeg of laat komt de kei weer terug naar Elim en krijgt dan een plekje op het wiekenplein.

-

 

 

 

Dit is de trouwfoto van:
Fake Doldersum en Aaltje van de Weide op 20 Mei 1936

De ouders waren:
Andries Doldersum en Arendje Remken
Egbert van de Weide en Geesje Duinkerken


placed

9 Mei 1971 waren Berend Kikkert en Metje 40 jaar getrouwd. 

 

 

uit Uit de krant van 1989

Uit de krant van 1988

 


24-10-2011.

19-10-2011  uit de krant van 1987.

Uit de krant van 1986